Het Sint Catharinagilde uit Hilvarenbeek is een van de vele Brabantse schuttersgilden. Verenigingen die vaak een rijke geschiedenis hebben van vele 100-den jaren. Sinds 2019 zijn de Brabantse gilden toegevoegd aan de lijst van immaterieel erfgoed. Een van de belangrijkste pijlers binnen het gildewezen is het doorgeven van kennis en vaardigheden aan de volgende generatie.  Zo ook bij de schuttersgilden.

Dit scholenproject is speciaal voor basisschoolleerlingen van groep 7/8

We informeren de leerlingen over vroeger, waarbij we echte attributen meenemen. Ze krijgen de gelegenheid om te voelen hoe zwaar een echte kruisboog is, zien het kleurrijke vaandel, de zilveren schilden en eventueel ook de koningskroon uit de middeleeuwen. Na een blik in de geschiedenis en het heden van het gildewezen nemen we de jongeren mee in het opstarten van hun eigen gilde.

Voorbereiding: De leerlingen maken samen (per klas) een vaandel (grote vlag), waarbij ze na moeten denken wat hun als groep het beste visueel omschrijft.
Voorbereiding: De leerlingen maken (bijvoorbeeld van bezemstelen en doeken) eigen vendels welke later gebruikt worden voor een vendeldemonstratie.

De klas wordt opgedeeld in losse groepen

  • Groep 1 (cultureel) Krijgt instructie over vendelen en gaan samen oefenen met hun zelf gemaakte vendels
  • Groep 2 (muzikaal) Krijgt instructie over trommen en gaat vervolgens oefenen een eigen mars te spelen
  • Groep 3 (creatief) Gaat van aluminiumfolie een eigen koningsschild maken, waarbij ze iets van zichzelf (bijvoorbeeld ambacht) moeten laten zien. Hierin worden de leerlingen geprikkeld na te denken over waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden of wat hun onderscheid van anderen.
  • Groep 4 (sportief) Met kleine kruisbogen wordt op een afstand van 10 meter, onder begeleiding, geschoten op een doel.

Alle onderdelen zijn in samenspraak in te richten. Er valt te denken aan een vendeldemonstratie door de leerlingen voor ouders of schoolgenoten, een afsluitende optocht over het schoolterrein waarbij de beste schutter als Koning met alle koningsschilden pronkt.