Na acht lange jaren was het eindelijk weer zover. Op zondag 30 juni 2024 kon het Sint Catharinagilde Hilvarenbeek weer gaan koningschieten op een prachtige locatie: het Vrijthof in Hilvarenbeek.

Na ontvangst van vijf bevriende gildes in het gildehuis aan de Roodloop, trok men in een kleurrijke optocht, begeleid door de Buntstekers uit Tilburg, naar de schietlocatie aan het Vrijthof. Hier werd eerst burgemeester Evert Weys opgehaald, waarna pastoor Marc Massaer voor de Sint Petruskerk de vogel zegende.

Negen gildebroeders en -zusters begonnen vervolgens aan de zware strijd om het koningschap. De inzet was hoog en de doelen werden vele keren vol geraakt. Na 28 schoten was het oud-koning Peter Gruijthuijsen die de vogel liet vallen. Door de coronatijd was Peter de afgelopen acht jaar koning van het gilde, en daar komen nu dus weer vier jaar bij.

Na het schieten trok het gezelschap naar de kerk voor de kroningsplechtigheid. Daarna was er gelegenheid om Peter te feliciteren en het glas met hem te heffen onder de muzikale begeleiding van Reminder Old Time Springband. Overigens kondigde de nieuwe koning direct aan dat hij nu over vier jaar voor het keizerschap gaat.

Gefeliciteerd, Peter!