Catharinagilde op zijn best tijdens het Koningsschieten op de Vrijthof

Iedere 4 jaar wordt er door het Sint Catharinagilde van Hilvarenbeek gestreden om de Koningstitel. Een van de belangrijkste functies binnen het Brabantse schutterswezen. Een bijzondere eer waar door de schutters echt om gestreden wordt. Dit jaar is de strijd met de bijbehorende festiviteiten midden in het cultureel en historisch hart van Hilvarenbeek; op de Vrijthof.

Een kleurrijke dag vol prachtige tradities. Tradities als de hernieuwing van de Eed van Trouw, het zegenen van de Vogel en natuurlijk de kroning van de nieuwe Koning. Soms eeuwenoude tradities die nog steeds passen bij het hedendaagse schuttersgilde en de huidige maatschappij.

Vanzelfsprekend worden ook nieuwe tradities geboren; Zo is er dit jaar, voor de eerste keer, een ware kroningsviering in de Beekse kerk. Tijdens deze speciale viering zal de nieuwe Koning gekroond worden, ten overstaan van de gastkoningen, het wereldlijk-,  kerkelijk gezag en natuurlijk de Beekse bevolking. Een bijzondere beleving die u niet wilt missen. Direct aansluitend op het vallen van de vogel.

In 2012 haalde het Koningsschieten van het Sint Catharinagilde het nieuws omdat er een vrouwelijk lid zich tot Koning schoot, iets wat niet gebruikelijk is binnen het gildewezen, toch is de nieuwe koning binnen het gilde met open armen ontvangen. Vrouwen en mannen zijn immers binnen het gilde gelijkwaardige leden sinds de heroprichting in 1987.

Onder het genot van een drankje, muziek van de succesvolle Brabantse coverband WasKo en de entourage van de schitterende historische Vrijthof in Hilvarenbeek trekken de schutters van de Beekse Guld ten strijde. Een waar schouwspel waar spanning en spektakel, cultuur en traditie elkaar op meerdere vlakken raken. Een kleurrijke dag vol Brabantse folklore, een dag die je niet wilt missen!

Op zondag 17 juli 2016 rond 12.00 uur arriveert de kleurrijke optocht van gilden uit Hilvarenbeek, Biest-Houtakker, Diessen, Goirle, Lage Mierde en Tilburg op de Vrijthof voor de start van het programma. Het middagprogramma duurt ongeveer tot 18.00 uur en is openbaar voor iedereen.

Praktische informatie

Programma:
Klik hier voor het programma.

Optocht:
De optocht zal als volgt zijn; Roodloop – Glennstraat – Valentina Thereshkovastraat – John F. Kennedylaan – Sint Sebastiaanstraat – Petershemstraat – Doelenstraat – Paardenstraat – Vrijthof
Klik hier voor een kaart van de route.

Parkeren en GRATIS pendelbussen:
Klik hier voor informatie over parkeren en gratis pendelbussen.