Op 17 oktober 2015 zijn de logistieke medewerkers van de Schoenfabriek Van Bommel uit Moergestel meer dan welkom geheten in het prachtige grote hal met bar waar Het Sint Catherina Gilde beschikt over een geweldig mooie schietbaan. We zijn daar zeer gastvrij ontvangen in een hele gezellige ambiance. Eerst werden we welkom geheten door de barman van het gilde. Vervolgens kregen we uitleg van meerdere enthousiaste leden die prachtig kunnen vertellen over hun passie voor het kruisboogschieten. Het betreft hier een oude traditie uit de 15e eeuw en alle gewoontes en gebruiken passend bij de traditie worden gekoesterd en leven voort in de lengte der jaren, eeuwen. Voorbeelden die benoemd werden zijn het Koningsschieten wat eenmaal in de 4 jaar plaats heeft. Over de functie van het gilde zoals vroeger het beschermen van de Bikse bevolking. Daarna natuurlijk is er uitgebreid vertelt over de boog. Hoe deze te hanteren, de techniek van het richten, het schieten en het ervaren van de kick die je krijgt als je na veel jaren oefenen steeds stabieler en gerichter gaat schieten met uiteindelijke doel “De Roos”.

Toen we eenmaal zelf mochten gaan schieten blijkt dat de mannen van het Van Bommel gilde stuk voor stuk echte koningen waren, zelfs een koningin zit ertussen. Er werd gestreden op het scherpst van de snede. Een bont gezelschap van verschillende nationaliteiten gekomen van heinde en ver, uit Oirschot, Dongen, België, Oisterwijk, Tilburg, Marokko, Moergestel en natuurlijk uit het mooie Hilvarenbeek. Er waren 2 teams samen gesteld door de twee aanstaande pensionado’s. De krachten waren goed verdeeld en ieder deed zijn opperste best. Ook bleek hoe belangrijk het materiaal is, en daarom werd er na de eerste ronde gewisseld van kruisboog om zo een eerlijke strijd te verzekeren. Naar mate de middag vorderde en de biertjes en andere versnaperingen van het Gilde en de aanstaande pensionades rijkelijker vloeide, werd het richtingsgevoel zodanig beïnvloed dat er zelfs peilen onder de mat en achter de plafondplaten verdwenen. Opperste concentratie in combinatie met een drankje houd je niet lang vol. De stand werd opgemaakt en hoe hoger de leeftijd, hoe beter het schot. De hoofdprijs ging met slechts enkele puntjes verschil naar de Bikse medewerker en hopelijk zal hij samen met zijn collega die ook met pensioen gaat hier lekker van eten en drinken in een mooi Biks restaurant.

We hebben een zeer plezierige middag beleefd, die mogelijk gemaakt werd door de enthousiaste en gezellige leden van het Gilde. Daarvoor alsnog heel veel dank en wij wensen jullie veel succes met het Sint Catherina Gilde en hopen dat we nog eens terug mogen komen om op onze ouwe Bikse collega revanche te kunnen nemen.

Met vriendelijke groet,

alle logistieke medewerkers van Schoenfabriek Van Bommel.